Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Kako da što bolje uskladim, socijaliziram psića i malu djevojčicu?

Pitanje:

——————————-

Poštovani,

kao prvo, ispričavam se ako sam pretjerala s porukama, poslala sam vam jučer poruku na Vaš gmail, a danas sam naišla na ovu Vašu drugu adresu. Ne znam koju koristite, ako ste dobili obje moje poruke, ispričavam se,  nisam htjela navaljivati i biti naporna.

Tražeći po internetu informacije o psićima, naišla sam na Vašu stranicu i oduševila me. U moru kojekakvih foruma i na brzinu sklepanih tekstova (a o wikipediji da i ne govorim) ova Vaša stranica je jedna od rijetkih na kojima čovjek može dobiti pouzdane i provjerene informacije i savjete. Za svaku ste pohvalu.

E sad, imam par pitanja za Vas…

Prije mjesec dana moja je kćerkica za treći rođendan od naših prijatelja dobila psića. Oduševile smo se obje, ona jer obožava sve životinje a posebno sve dlakavo, macasto i mekano, a ja jer mi je zadnjih godina stvarno nedostajalo pseće društvo budući da sam od malena imala pse (rotweilere, mješance i zlatne retrivere)

Procijepili smo ju, očistili, sad još samo čekamo cjepivo protiv bjesnoće i uskoro ćemo u prvu šetnju gradom, zanima me sto mogu očekivati pri susretu s drugim psima i kako da  reagiram ako će biti preplašena, ili ako bude agresivna… Da pustim da to psi medu sobom riješe ili da se uključim?

Veterinar kaže da je ovo naše novo psetance mješanac haskija i z.retrivera- s retriverima znam, a zanima me koliko ova haski komponenta utječe na karakter psica? I je li to uopće bitno? Naša kujica je preslatka, zaigrana i poslušna(za svoju dob 🙂 – sad će 4.mj), naučila je van na wc, odaziva se na ime, sjedne po naredbi, zna donijeti igračku – još vježbamo kako da ju pusti… čini mi se da je karakterno pravi retriver…

Zanima me kako da što bolje uskladim, socijaliziram psića i malu djevojčicu? One se trenutno obožavaju, maze se i igraju. kćerkica sudjeluje u davanju hrane i vode, zna da je psić jos beba i da treba imati mira. Ali, za vrijeme igre naša pasica stalno skače na curicu (i na njenu prijateljicu) i lovi ju sa zubićima za hlače, majicu, čak i za kosu. Često joj pokušava zgrabiti nešto iz ruku.

Na mene ne skače, poslušno sjedne i čeka, ali naravno, mala curica nije joj nikakav autoritet…htjela bi ju sto prije odviknuti od takve igre-jer narasti će puno prije nego dijete- i ne bi htjela da ju sruši ili ogrebe pa da mi se dijete počne bojati pasa. Imamo dvorište i kad mi dođe prijateljica sa svojom kćerkicom na kraju psa zatvorim u kuću gdje cvili ko da je ostala sama na svijetu jer ju ne mogu obuzdati da ne skače na cure. S odraslima je skroz u redu, ali s klincima se razdivlja…

Imam iskustva sa štencima, a znam i kako odrasli psi lijepo funkcioniraju s malom djecom (imali smo rotweilericu kad se moja sestra rodila, a i moja stara retriverica koja je kod mojih roditelja se super slaže s mojom kćeri-jako je nježna i oprezna s njom još odkad je bila beba, a sad se skupa igraju, i maze i trče i divljaju i nikad nikakvih problema) ali nisam bas sigurna kako da se postavim u situaciji malo dijete-mali psić…

Uhvatim ju za siju i spustim svaki put kad tako skače, ali čini mi se da baš nema učinka… molim, pomozite mi savjetom, imati psa za prijatelja divno je iskustvo i ne bi htjela da moja kćer to propusti.

Unaprijed hvala.

Klasja

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Drago mi je da vam se portal Psi za neznalice sviđa.

Pitanja koliko vidim ima dosta pa ću na njih pokušati odgovoriti redom.

Ako štene pri prvom izlasku pokaže strah ili agresivnost (a vrlo je vjerojatno da neće i da nije istraumatizirano, odnosno da će biti radoznalo), tad ste vi ta koja svojim primjerom morate štenetu objasniti kako se u navedenim uvjetima mora i smije ponašati.

Ako pokaže preveliki strah (naglašavam preveliki jer je za svako štene normalno da se plaši nepoznatih stvari) tad ga trebate ohrabriti i pokazati mu da razloga za strah nema. Isto tako ako primijetite da je štene preagresivno tad mu morate pokazati da takvo ponašanje nije dopušteno (i u ovom slučaju vi ste njegova majka i vi ga morate ukoriti) uglavnom mislim da tu neće biti većih problema. Štene će biti radoznalo i malo plaho što je i normalno za tu dob. Na kraju će radoznalost i zaigranost pobijediti plahost.

Genetika kod pasa baš kao i kod ljudi igra puno manju ulogu od odgoja. Znači nije važno što je ona mješanac Retrivera i Haskija već je važno kako i na koji način ćete ju odgajati. Pozitivno je i to što se radi o ženskom psu pa je za očekivati da većih problema neće biti. Ratriveri su veseli i zaigrani psi no mogu biti i nestašni (ako im to dozvolimo), Haski je također veseo pas, no poznat je po nestalnoj naravi i sklonosti ka bjegu od kuće (posebno muški psi kad se zaljube)

Što se odnosa s djecom tiče tu sve mora biti pod vašom kontrolom i vi bar prvih nekoliko dana morate biti prisutni u svakom njihovom kontaktu. Dijete treba naučiti da bude nježno i pažljivo s psom, no i psu se mora pokazati da se s djecom mora biti i nježan i oprezan. Vaše štene je još malo i vjerojatno djecu doživljava kao super društvo za igru, no vi morate paziti da se razuzda.

Prvo ju treba naučiti da kontrolira svoj ugriz. To radimo tako da se igramo s psom i na svaki iole jači ugriz počnemo cviliti kao da nas to jako boli. Štene će takvom našom reakcijom biti iznenađeno, no brzo će popustiti i njen ugriz bit će nježan i blag. Isto to naučili bi je na sličan način njena braća i sestre u leglu.

Druga stvar je skaknje po djetetu. Naime to se nikako ne smije dopustiti. Znači ukoliko vidimo da je u igri pas skočio na dijete, oteo njenu igračku bez dopuštenja ili slično odmah ćemo reagirati. Prvo uzvikom NE (Naredba NE prvo je što pas mora naučiti), a ako se stvar ponovi i hvatanjem rukom za šiju i iznenadnom trešnjom (koliko god to možda grubo izgledalo istu takvu metodu koristila bi i njena majka koja bi ju u slučaju neposluha uhvatila zubima za šiju, naglo protresla, i grubo odbacila.

Kod tih kazni važno je da psa kažnjavamo na njemu razumljiv pseći način. Znači savjete poput batina, udaraca ili udaraca novinama po guzi odmah odbacite. Psi to ne razumiju i tu obično počinju problemi.

U vašem slučaju vidi se da samo hvatanje za šiju nije dovoljno. Znači treba ju i pošteno, pa čak i malo grublje protresti i izvikati se na nju tipa “što to radiš?, jel se to smije?”. Naime važno je da pas shvati da je učinio pogrešku i da zapamti da se tako ne smije ponašati. Psi kao i ljudi, odnosno djeca pamte selektivno, pa je moguće da će trebati više intervencija.

Nakon nekog vremena “intervencije” više neće biti potrebne pa ćete dijete i psa moći pustiti da se igraju i bez nadzora starije osobe. I sam, sam odrastao uz psa pa pretpostavljam da je to druženje s psom za vaše dijete i više nego odlično i poželjno iskustvo.

Nadam se da sam ovim odgovorio na sva vaša pitanje i da sam vam bar malo pomogao…

Ako vas još nešto zanima samo pitajte.

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 Re – Pitanje:

——————————-

Hvala Vam puno na odgovorima.

Evo, jučer su kod nas bili prijatelji s dva  psa i cijelo popodne su se igrali bez problema, na početku joj je trebalo malo da se privikne a u par minuta se opustila i uključila u igru s njima. Bilo nam je urnebesno smiješno kako ju je stari pekinezer koji je čak i manji od nje vrlo brzo smirio kad mu je postala predosadna.

Pomogli ste mi puno sa ovim savjetom da psića malo grublje protresem za šiju, vidim da sam bila prenježna s tim, ja sam nju samo uhvatila i spustila da legne na pod. Izgledalo mi je kao da shvaća da se to ne smije, ali nije baš shvatila da to NIKAD ne smije.

Također, savjetovali su mi jučer da i svojoj curici kažem da ju slobodno zgrabi za šiju kad skoči na nju, ja kćeri tako nešto nisam dopuštala (nije mi ni palo na pamet da joj tako nešto savjetujem, branim joj i da viče na psa) jer nekako mislim da trogodišnje dijete svakako treba sudjelovati u brizi (hranjenje, četkanje, šetnja, maženje…)za psa, ali da ne treba i ne može sudjelovati u odgoju psa. Što Vi mislite o tome?

Hvala Vam još jednom na korisnim informacijama.

Lijep pozdrav

Klasja

 

Re – Odgovor:

——————————-

Poštovanje,

Drago mi ja ako su vam moji savjeti bar malo pomogli.

Kod pas je kao i kod djece važno iskazivati svoje veselje kad je pas dobar, no i nezadovoljstvo kad učini nešto loše. Jedino tako pas će znati što od njega zahtijevamo i kakvim želimo da bude.

S druge strane jedino društveno uređenje koji psi poznaju je čopor i tu su zakoni vrlo jasni. Upravo stoga prema psu u nekim trenucima možemo i smijemo biti odlučniji jer će nas tako oni uvažavati i prihvatiti kao vođe čopora. U vašem slučaju vaša obitelj je čopor vašeg psa.

Sve to znači da se s psom smijemo posvađati, smijemo viknuti na njega smijemo ga kazniti na njemu shvatljiv način (trešnja za šiju ili bacanje na leđa) no, ne smijemo ga tuči ili maltretirati jer on to neće shvatiti i time ćemo ga samo udaljiti od sebe.

Znači zaboravite na bilo kakve udarce, čak ni one s novinama. Nemojte se ni povesti za savjetima televizijskih dresera poput pikanja prstima psa u rebra, ili udaranja nogom. Koristite samo onaj način kazne koji psi ili vukovi koriste među sobom (i režanje je zapravo komunikacija ili u našem ljudskom slučaju vikanje ili prijekor)

S vremenom ćete vidjeti i da većina vlasnika pasa jako voli dijeliti savjete bez obzira što ih ni vlastiti psi ne slušaju najbolje. Takve savjete jednostavno ignorirajte.

I ono najvažnije. Ja ne vidim nikakav razlog zašto bi vaša kćer morala kažnjavati psa. Vi ste vođa čopora i vi to morate uraditi. Što će pas vas više poštivati i cijeniti to će više poštivati i druge članove čopora, odnosno vašu kći.

Zaboravite na taj savjet. Od djeteta je previše tražiti da još i odgaja psa.

S druge strane ne brinite se previše oko njih dvije. Naći će one zajednički jezik.  Psi su i inače vrlo brižni oko potomstva bilo koje vrste, a pozitivno je i da je vaš pas ženka jer su one jako brižne i privržene svim članovima obitelji, a naročito djeci.

Znači zaboravite i na sve priče o dominaciji psa nad ljudima ili djecom. U vašem slučaju se to neće dogoditi, no život će vam biti puno ljepši i lakši ako pas bude dobro odgojen.

Toliko zasad

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.