Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Kako ga naučiti da ne skače na ljude i djecu?

Pitanje:

—————————

Poštovani gospodine Grbac, da li možete da mi pomognete ?

Ja sam iz Jagodine, imam jednog preslatkog crnog ruskog terijera , koji je sav divan ali mnogo voli da skače na decu da se igra sa njima, posto je jak i težak , plašim se da će da ih obori, čim ih vidi , on skače da se zagrli. Ima 6 meseci.

Unapred zahvalna Ivana, pozdrav

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Ispričavam se što vam nisam ranije odgovorio, no vaš E-mail se sakrio u neželjenoj pošti na mom gmail računu.

Vaš crni ruski terijer je očito prezaigran, a i vi ste čini mi se prepopustljivi čim mu dopuštate da skače na vas i djecu. S obzirom da je on veliki pas i da će narasti do 70 ili više centimetara i težiti 40 ili više kg vaš problem je ozbiljniji nego što vam se čini.

Naravno pri tome morate znati da pas tu nije ništa kriv. Naime on je samo zaigrano štene kojem nitko nije objasnio da i igra ukoliko nije pod kontrolom  može biti opasna i da mi ljudi, a naročito djeca imamo puno niži prag tolerancije na bol, nego on i njegova braća i sestre s kojim se vjerojatno dosad igrao.

Najbezbolnije ćete to  riješiti tako da svaki put kad primijetite da on želi skočiti na vas jako vrisnete i odglumite da vas je povrijedio. Znači kad prvi put skoči na vas ili dijete naglo vrisnite, odglumite da vas je ogrebao i izvičite se na njega. Istina njemu će sve to čudno izgledati, no s obzirom da voli i vas i djecu i da vas nipošto ne želi povrijediti brzo će se priviknuti na činjenicu da se skakati na ljude jednostavno ne smije.

Na sličan način bi ga da je u leglu učili i njegova braća i sestre. Naime kad se dva šteneta igraju i jedno zacvili igra isti tren prestaje i nastavlja se tek nakon nekog vremena. Jasno se primjećuje i da je igra nakon toga puno opreznija i da je pas koji je ozlijedio svog druga u igri shvatio da je pretjerao i da treba biti i nježniji i pažljiviji.

Naravno da bi ste sve to dobro uradili trebati će vam malo glumačkog umijeća i morati ćete naučiti i djecu da postupaju slično vama. Nakon nekog vremena psi to shvate kao igru i jako se trude poštivati pravila te igre. Njihov strah da vas ne ozlijede ili vam učine bilo što loše najbolje ćete vidjeti ako se čučnete, stavite ruke na lice i pravite se da plačete. Naravno da će vas on odmah doći utješiti i po mogućnosti dati vam jednu pusu. Psi su jednostavno takvi i u njima nema ničega lošeg osim ako ih mi ljudi ne učinimo drugačijim.

Tu je i naredba NE, koju bi svaki pas prvu trebao naučiti. Znači kad primijetite da on želi skočiti na vas ili na dijete vrisnite NE. Ako ni to ne pomogne i ako je vaš ruski terijer jako tvrdoglav onda zaposlite neku mušku osobu da ga odgurne i kazni svaki put kad on pokaže namjeru da skoči na vas ili djecu.

Uglavnom problem koji vas muči je lako riješiti, no ono najvažnije je to da vas upravo taj problem mora natjerati da malo ozbiljnije počnete raditi s psom na onom što nazivamo “osnovna pravila poslušnosti”.

Naime on će vrlo brzo izrasti u velikog i snažnog psa, a ne bi se smjelo dogoditi da svojom razmaženošću ili neposlušnošću oteža život i sebi i vama.

Nadam se da sam vam ovim bar malo pomogao.

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.