Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Pisma čitatelja – Nepovjerenje prema ljudima i psima

Pitanje:

——————————-

Pozdrav!

Imam muško štene pasmine Border Collie (6 mj. star)… Neprestano sam s njim, učim ga, igramo se, trčimo skoro cijele dane pošto je jako hiperaktivan i stvarno sluša sve naredbe, ne radi nered.. ali imam problem s njegovim nepovjerenjem prema ljudima i psima. Psima koje sretne prvi put prilazi na oprezu, podvije rep, ponekad laje i reži (dosad nije napao i nije ugrizao nikoga), nakon nekoliko puta što sretne istog psa počne se normalno ponašati i normalno se druži s njim, ali čim opet neki novi naiđe ista priča.

Isto tako je i s ljudima, na neznance reži i laje i miče se unazad (isto nije do sad napao niti ugrizao), kad ih više puta sretne sprijatelji se i k njima trči ko da ih zna od rođenja, ali svaki novi neznanac opet ista priča. Imate li molim vas neke savjete kako bi to mogla riješiti bez škole za pse… jer eto stvarno je sve savršeno u vezi njega osim ta jedna stvar s nepovjerenjem.

Matea

 

Odgovor:

—————————

Poštovanje,

Border coli u biti i je dosta osjetljiv i nepovjerljiv pas.

Moguće je i da je vaš pas imao neko ružno iskustvo u leglu ili kasnije kad vi niste bili prisutni pa da je i to razlog takvog ponašanja.

Jedini način da sve to popravite je ponovna socijalizacija ili resocijalizacija.

Recimo dogovorite se s prijateljima (što više ljudi) da dođu do vas neka pozovu psa silno mu se razvesele i nagrade ga sa nekom poslasticom. Što više ljudi nagovorite da postupe tako to će pas više voljeti i veseliti se ljudima i posjetiteljima.

Sa psima će sve to malo teže ići. Naime on je da u pubertetu (vjerojatno već diže nogu kad piški) i poprima sva obilježja odraslog psa. Svjestan je da je inferiorniji i manje dominantan i iz tog razloga sa strahom pristupa muškim psima. S druge strane oni tu njegovu inferiornost koriste da bi pokazali svoju dominaciju i to je zatvoreni krug. S odrastanjem ta njegova inferiornost će se smanjiti i on će postati sve dominantniji i hrabriji. No, sve to može stvoriti i nove probleme i stoga morate budno paziti pri svakom susretu s drugim muškim psima kako ne bi došlo do sukoba.

U biti pravilo je da se odrasli muški psi više manje druže i igraju sa ženkama. Svi oni mogu imati i nekoliko muških prijatelja s kojima će biti dobri, no to je sve. Na neko veliko druženje s drugim muškim psima u slučaju da imate odraslog mužjaka jednostavno zaboravite. S vremenom ćete se i vi naučiti već po ponašanju i držanju procijeniti koji je muški pas opasan po vašeg psa.

Uglavnom oko svega ovog morate si dati više truda i u svakoj situaciji pokušati otkloniti strah odnosno povećati samopouzdanje vašeg psa. To se čini na taj način da ga u svakoj takvoj situaciji bodrimo i podstičemo i naravno pohvalimo ako sve dobro prođe.

Taj odnos između vlasnika i psa jako je važan. Naime pas mora znati da ste mu vi najveća zaštita. Zbog toga je važno i kontrolirati sebe jer se često događa da vlasnik svoj strah ili nelagode prenosi na psa.

Najgora stvar koja se događa kod prevelike plašljivosti psa je ta da ta plašljivost vrlo često pređe u agresivnost, a samim tim i nepouzdanost.

Upravo to je ono što se vama ne smije dogoditi…

Nadam se da sam vam ovim uspio bar malo pomoći.

Srdačan pozdrav

Nenad

 

 

—————-

Uredio i obradio: Nenad Grbac

Sva prava i Copyright : Nenad Grbac & Impero present

Sadržaj ove stranice nije dopušteno ni kopirati, ni prenositi u drugim medijima, bez odobrenja njenog autora.